Digitalt flöde möjliggör hemmajobb för tandteknikern Björn

Det var först när Björn Jönsson, tandtekniker, kom till Cox Dental som han ställdes inför att jobba i ett helt digitalt flöde. Spännande, tyckte han men det gjorde också att han inte var beroende av en geografisk plats.

– I princip alla jobb är scannade intraoralt av tandläkarna, det är endast i undantagsfall jag jobbar på arbeten som är på gipsmodeller. Tidigare har jag haft en blandning mellan ett traditionellt och ett digitalt arbetsflöde. På Cox Dental jobbar jag nästan helt digitalt.

Björn har en dryg timmes restid till kontoret och att ibland arbeta hemifrån frigör både tid och energi.

– Det känns väldigt lyxigt att kunna jobba hemifrån. Det ger mig mer fritid och underlättar planering.

Alexandra, Brendan och Björn har en gemensam WhatsApp-grupp som används flitigt under dagarna. Här hamnar också bilderna av arbetssedlarna som fotas av för att Björn också ska ha tillgång till dem.

– Med hjälp av bilderna kan jag leta upp jobben i vårt system Tandis för att få mer information. Jag fjärrstyr en av cadstationerna i Ystad genom att koppla upp mig med programmet AnyDesk. Fjärrstyrningen gör att jag får tillgång till alla program och filer utan att det behövs installeras program och liknande på datorn hemma hos mig, berättar Björn och fortsätter:

– När jag caddat färdigt jobbet i 3Shape för jag över fräsfilerna till datorn som styr färsen och lägger in filerna i rätt material och block.

Speciellt under toppar i arbetet är det värt mycket att Björn kan arbeta hemifrån. Han märker att han är mer fokuserad då.

– Det är jätteskönt! Än så länge är det ganska ovanligt att tandtekniker jobbar hemifrån men det verkar bli vanligare.

Björn kommer inte på så många nackdelar med att jobba hemifrån, men kanske känslan av att missa spontant prat: 

– Vi löser det bra med telefonsamtal och WhatsApp men det kanske inte blir lika mycket som om vi suttit bredvid varandra.